Chefparade – alebo dvaja idioti na kurze varenia           

Chefparade – alebo dvaja idioti na kurze varenia           

Nie je to tak dávno, čo som na stránke dognet objavil reklamu kurzov varenia Chefparade. Aj keď tam sa písalo, že sa konajú v Prahe. No vlastne ja som si to tak všimol, ale netvrdím, že to je pravda. O to viac ma prekvapila  správa na našom instagrame, že nás pozývajú na kurz. Pozvánka bola pre dve osoby, a nakoľko som úspešne nezadaný, mojím partnerom na škole varenia bol môj kolega Braňo(okrem toho tam aj tak nebol žiaden pár). Prejdime ale k nášmu kurzu  alias steaky a vína Argentíny.

Ešte na začiatku cesty chcem pripomenúť, že  tento článok nie je platený. Áno, kurz som dostal zadarmo  a   nie výmenou za tento článok. Jednoducho ide o zážitok, ktorý si zaslúži byť na tejto stránke.

Tie najkvalitnejšie tlakové hrnce na Chefshop.sk

Ťažký začiatok a príchod na Chefparade

Nebol by zas  až taký ťažký, keby cestu na kurz absolvoval niekto iný a nie ja a Braňo. Kurz sa konal v utorok o 18:00 na Moldavskej 8. Inštrukcie jasné. Ja som si konečne vzal deň voľna v mojej letnej práci a namiesto môjho obľúbeného miesta pri  grile som šiel niečo uvariť. Braňo ešte trávil deň v práci, a tak sme sa  stretli až okolo 17:30 s tým, že ešte odparkujeme auto v meste. Sadáme do auta, prichádzame na miesto, objednávame taxify. Jedno auto asi 150m od nás, samozrejme to vezme niekto iný. Pozeráme do appky, auto od nás približne 5 minút jazdy(to bolo okolo 45). Ja som prvýkrát sledoval naživo, ako jazdia šoféri taxify a bolo to niečo medzi mojou hrou bombermana v deviatich rokoch a bielou myšou v bludisku. Každopádne som sa obával nasadnúť do toho auta, okrem toho som bol mierne naštvaný kvôli časovej tiesni. Konečne došlo auto, sadám dozadu a predo mnou sa objaví obrovský kovbojský klobúk šoféra(neskôr mi Braňo povedal, že mal aj oblek).  To už som nevedel, či sa mám smiať, či plakať. Začal som predýchavať,  lebo on ešte 3 minúty vyparkovával. Našťastie sme došli len s malým zdržaním, ešte som stihol aj cigu. Nie je tu síce nič o kurze, len poukazujem, že aj takto môže vyzerať štart zaujímavého večera.

Ako to celé prebiehalo?

Príchod sme mali za sebou. Hneď po ňom nasledovalo zoznámenie so školiteľmi. Musím povedať, že panovala veľmi uvoľnená atmosféra, ktorú sme si mohli doplniť pivkom, vínom či dokonca aj nealkom. Nachádzali sme sa v bistre/kantíne, v ktorej na nás čakali 4 pracovné stoly s horákmi a ja som sa už nevedel dočkať varenia. Po krátkom oboznámení s dnešnou lekciou, to sme už mali s Braňom otvorené pivá, sme veštci zastali svoje miesta pri pracovných pultoch. Pri každom maximálne traja, aj keď v ten večer mám pocit, že k tejto situácii ani nedošlo. Postup bol  jednoduchý: podľa inštrukcií navaríme jedlo, ktoré následne ochutnáme. Medzitým okolo nás prechádzajú školitelia, ktorí nám pomáhajú s pokusmi o varenie. Samozrejme niekomu viac, niekomu menej. Mne sa v utorok variť vyslovene nechcelo, a tak som celú prácu nechal na Braňovi. Aspoň som to tak plánoval.

Čo všetko sme varili?

V tento krásny utorkový večer sme si mali pripraviť štyri jedlá. Začali sme zľahka. Na našom stole sa nachádzali dve sviečkovice. Povedali sme si niečo o mäse, samozrejme najviac na cige, kde sme riešili, prečo by sa nemalo používať neodležané mäso. Našťastie to nebol náš problém. Úvodný pokrm- tagliata na rukolovom šaláte. Áno, isto si myslíte, idiot, bol na steakovom kurze a hneď začal s cestovinami. Nie,nie, tagliata je  pokrm blízky carpaciu. S tým rozdielom, že mäso sa prudko opečie na panvici. Mňa zaujalo, že každý pokrm vyzeral úplne inak. Prešli sme asi k tomu najdôležitejšiemu. Steak, ktorého som sa už nevedel dočkať, čakal pred nami. Pri tomto jedle sme zvolili náš overený postup. No nie je náš, ale skôr obľúbený. Na panvicu sme po opečení pridali maslo, cesnak, bylinky a mäso sme prelievali takto ochuteným maslom. Nebudem vám ani hovoriť, aká vôňa sa na nás valila(áno, cítil som ju aj ja s mojím čuchom).

  K prílohe fazuľky so slaninou sa  nebudem veľmi vyjadrovať. Jednoducho to nie je môj obľúbenec a uprednostnil by som nejaké viac jesenné pyré. Ide ale o takú klasiku k steakom, ako pivo k borovičke. Naším kameňom úrazu bol hovädzí stroganov. Nie že by bol ťažký, jednoducho ma zmiatlo použitie čerstvej červenej papriky, a tak sme sa po chvíľke cítili ako na stredajšom kurze základov ázijskej kuchyne. Našťastie sme všetko zachránili a jedlo sme si vychutnali so šťúchanými zemiakmi. No neboli veľmi štúchané, ale skôr iba opečené, nakoľko sa mi páčil rustikálny vzhľad. Záver bol skôr na efekt a pocit, že ste sa naozaj niečo naučili. Veď flambované ovocie bolo vždy viac o ohúrení hostí  ako o varení. Dúfam, že niekde dole nájdete aj video, ako som si skoro „ohúril“ aj bradu. Našťastie všetko dopadlo super, nikoho som nezapálil  a Braňo si mohol pochutnať na dezerte. Ja už nie, lebo som bol úplne plný, tak som sa zmohol len na cigu a víno. Preto vám musím odporučiť, fakt si vziať nádoby na jedlo, prípadne nejesť pár hodín pred kurzom.

Chefshop.sk - Všetko pre kuchárov a cukrárov

Záver: Aká bola moja prvá škola varenia?

Teda prvá ako prvá. Veď aj na hotelovke ma vraj niečo naučili, kým som ju opustil a zamieril na konkurenčné SOŠ, kde ma za rok naučili o varení omnoho viac. O našich dojmoch sme sa porozprávali s Braňom  v ten večer na vodke v meste. Musím hneď na úvod citovať Braňa, ktorý povedal: „Ty keď varíš si k.k.t.“ Vraj nepočúvam nikoho a som v akejsi bubline. A nakoniec asi aj mal pravdu. On vravel, že keby som ho nechal variť, možno by sa aj niečo naučil. Samozrejme skúsenejší kuchár a hociktorý fanatik do jedla pravdepodobne nepríde na nič nové. Skvelo sa ale odviaže a zabaví. Takto strávený večer je dozaista lepší ako bezcieľné sedenie na káve, pitie nekonečného množstva vína, piva, vodky a iných drinkov. Stráviť ho môžete sami, s partnerom, kamošom alebo aj celá partia. Je to len na vás, ak ale chcete vyskúšať niečo nové, zabaviť sa. Ak ste taký amatér v kuchyni, že pomaly nôž držíte za čepeľ  namiesto rúčky(viď Braňo), dá vám tento kurz aj dôležité rady, ako si pri čistení zemiakov zakaždým neodrezať bruško na palci. Dosť sa toho naučíte aj pri základnom varení doma, a ak si myslíte, že ste v kuchyni Jamie Oliver, môžete svoje skúsenosti konzultovať s odborníkmi. Tak  či tak kurz ma bavil neskutočne, a ak čítate túto stránku, mali by ste sa ho zúčastniť aspoň raz. Je naozaj pre všetkých.