Francúzske vína, ochutnávka opäť v DvaDve

Francúzske vína, ochutnávka opäť v DvaDve

Francúzske vína, a dokonca ani podnik DvaDve, vás napriek  tomu, že sa nachádzame iba na začiatku blogu, nemôžu prekvapiť. To druhé je jasné a povedzme si pravdu. Aká krajina vám napadne, keď sa povie víno? Mojou hlavou ihneď prebehne Francúzsko. Aj keď skôr vďaka filmu Dobrý ročník, prípadne aj letáku takého gigantu, ako je Lidl, v spolupráci s Marekom Vašutom. Určite neďakujte mojim vedomostiam o týchto vínach, tie som si prišiel zdokonaliť až na túto ochutnávku (aj keď samozrejme niečo o nich som už vedel). Práve preto mojím cieľom nebude vína  hodnotiť, skôr vám prezradím, čo nové som sa dozvedel.

Francúzske vína

Hneď v úvode si môžeme povedať, že nie každé víno z Francúzska musí byť dobré. Tak,  ako u nás máme vína dobré a povedzme menej dobré, aby som nikoho neurazil. Našťastie som prišiel na ochutnávku toho lepšieho, a preto som sa až tak nebál.

Na začiatku ochutnávky nám Dominik podal všeobecné informácie a vysvetlil nám aj s pestovaním vína súvisiace pojmy. Aj vďaka nemu som zistil, že aj keď terroir preložíme ako pôdu, pri víne zahŕňa aj klimatické podmienky, orientáciu svahu, zloženie pôdy  a zabudnúť nemôžeme ani na ľudí, ktorí to víno taktiež dotvárajú. Pochopil som aj to, že u nás sa v pestovaní ešte ako tak hľadáme, pričom vo Francúzsku ide o stáročiami overenú tradíciu . Preto, ak pri takýchto vínach počujete slovo „typický“ hlavne pre danú oblasť, verte, že pestovatelia i vinári vedia, o čom rozprávajú. Tu ale už nastal čas otvoriť prvé víno.

BILLECART SALMON, CHAMPAGNE


Už hneď pri štarte sa mi ochutnávka začala páčiť čoraz viac. Možno kvôli tomu, že obľubujem šumivé vína. Aj keď preferujem španielsku Cavu, šampanské by nemal odmietnuť nikto. Na stole sa objavila vzorka ružového vína z oblasti Champagne a na mojej tvári sa v tom istom čase objavil úsmev. Víno pochádza z vinice, ktorú by sme mohli považovať jej s rozlohou 170 hektárov, za menšiu. Hlavne, ak porovnávame s komerčnejšími značkami. Ide o organické vinárstvo, a aj keď sa vám to môže zdať ako fráza, tak vo viniciach nájdete skôr koňa ako traktor. Vo víne sa spojili 3 odrody: 40% Chardonnay, 30% Pinot Noir a 30% Pinot Meunier. Spoločne nás navnadili na zaujímavý večer.

DOMAINE CHRISTIAN MOREAU, CHABLIS


Pri druhom víne sme sa presunuli do Burgundskej oblasti  s názvom Chablis, a konkrétne do vinárstva Christian Moreau. To má za sebou dlhú históriu, no k navráteniu pôvodnej rodine došlo v roku 2002. Vo svojom vlastníctve má 12 hektárov viníc s označením Grand Cru. Ide o prémiové vinohrady, ktoré sú známe aj tým, že cena za víno sa v nich nezjednáva. Keď sa pozrieme na pôdu, skladá sa z vápenca, ílu a fosílií. Ak by sme mali hodnotiť, tak sa podobá viac na oblasť Champagne. Hovorí sa, že odtiaľ pochádza „chardonnka“, ktorá je suchá až na kosť. Táto konkrétne bola obdarená flurálnou aromatikou, pripomínajúcu miestami špargľu.
Aj pri tomto vinárstve sa môžeme pozrieť na rozdiel v porovnaní so Slovenskom. U nás je najdrahšie panenské víno z vinohradu, kým vo Francúzsku, pokiaľ má byť víno veľké, musí ísť o starý vinohrad.

MAISON LEROY, Burgundsko


Vinárstvo  sa spája s menom Madam Leroy, ktorá bola zástancom biodynamického pestovateľstva, ktoré vychádzalo z poznania Rudolfa Steinara. Jedným z princípov bolo napríklad, aby sa pôda oživovala, a pri spracovaní vín bol veľmi dôležitým faktorom aj lunárny kalendár. Firma pochádza z druhej polovice 19. storočia a ide o najsevernejší vinohrad v Burgundsku. Uprednostňuje  kolíkové pestovanie viniča. Dokonca sa vrchná časť ani neosekáva, pretože v by to spôsobovalo rastline šok. Voľba vína bola zaujímavá aj pre samotné porovnanie odrody Chardonnay z dvoch oblastí. A aj keď väčšine chutilo to zo Chablis, ja som sa musel prikloniť k tomuto vínu, ktoré na mňa pôsobilo viac šťavnato.

Domaine Rossignol-Trapet

Gevrey-Chambertin Aux Etelois


Pri tomto víne sa mi stalo, že mi zachutilo natoľko, že som na chvíľu stratil reč. Do rúk sa nám dostala odroda Pinot Noir, ktorá sa nazýva aj kráľovská odroda. Svoje korene má práve v tejto oblasti a svoje pomenovanie získala kvôli náročnému pestovaniu. Pôda, nachádzajúca sa vo vinohrade, obsahuje suť a vápenec. Ide o nepreťažované vinohrady a pri pestovaní sa uprednostňuje nízke zaťaženie na hlave. Osobne som dlhú dobu preferoval biele vína. No aj po ochutnaní tohto vína som sa musel prikloniť červenej farbe ( v poslednej dobe sa mi to stáva akosi často). Víno s krásnou štruktúrou  bolo lahodné a ľahké na pitie. A tak sa stalo mojim víťazom ochutnávky.


Pri podávaní pinotu nastal čas aj na hlavný chod. Ten nemohol byť iný ako Boeuf bourguignon, alebo hovädzie po burgndsky. Jedlo ukázalo, že francúzska kuchyňa nemusí byť len pre vyvolených. Jedlo spája príjemnú sedliacku tvár a aj napriek tomu by ste sa ho nebáli ponúknuť kráľom. Ide o dusené hovädzie mäso, ktoré je plné chutí. Všetkým odporúčam pripraviť ho ako jednu z variánt na klasický nedeľný obed. Použite napríklad recept od Julie Child, práve ona preslávila toto jedlo.

Château Senejac Haut Medoc , Bordeaux


Vinohrad, ktorý sa nachádza na  ľavom brehu rieky Garonne. Práve na tejto strane sa v podloží nachádza viac štrku, preto je vhodný najmä na pestovanie odrody Cabernet Souvignon. V Bordeaux vzniklo hodnotenie/hierarchia viníc(Cru classes) od 1 do 5, ktoré určujú kvalitu, ale aj cenu vína. My sme ochutnali víno z Cru Bourgeois, ktoré sa nachádza pod týmto hodnotením, čo ale neznamená, že nejde o dobré a kvalitné víno. O Bordeaux je známe, že ceny sú nastavené dosť vysoko,. Možno práve preto poznajú dva ročníky: dobrý a klasický. Cena ale zahŕňa históriu a tradíciu. My sme našťastie ochutnali ten dobrý, konkrétne 2009 a o výslednú chuť sa postaralo 48% Cabernetu Souvignon, Merlot, Cabernet Frank a jemne aj Petit Verdot. Aj keď mi chutilo, predchádzajúci dojem z Pinotu neprekonalo.

Famille Perrin, LES CHRISTINS

Predposledné víno k nám prišlo z údolia Rohny. Táto oblasť sa môže rozdeliť  na sever  a juh. V južnej oblasti je povolené pestovanie 15 odrôd. To, ktoré sme ochutnávali, sa skladalo z odrôd Garnach a Syrah. Ak sa pozrieme na pôdu, obsahuje viac štrku a menej ílu. To spôsobuje, že víno je viac elegantné. Vyšší obsah alkoholu bolo cítiť tiež, preto sa nezabudnite pred pitím najesť. V chuti je cítiť teplo, slnko a podobnosť so španielskymi vínami.

Clos del Rey


Vinárstvo, ktoré zaberá 170 hektárov rozlohy, no z toho len 10 sa využíva na pestovanie viniča. Aj to je daň, ktorú musí prijať vinárstvo, keď chce robiť kvalitné víno bez použitia ťažkej techniky. Spojenie odrôd Granacha a rustikálnej odrody Carignan vytvorilo príjemne piteľné víno na záver večera. Zaujímavosťou je aj spôsob prípravy, kde jedna časť kvasí v dreve a druhá v betónovej vani, ako to môžeme vidieť napríklad v Španielsku.

Francúzske vína som dlho považoval za nadhodnotené. Ich cena niekedy nezodpovedá až tak kvalite ako histórii a tradícii, ktorú prinášajú. Postupné objavovanie vo vás vyvoláva pocit, že francúzski vinári naozaj vedia, čo robia. A okrem vášho pocitu to je aj pravda. Dlhoročné skúsenosti sú doslova dedené po generáciách, a tak každý vinár pozná svoj vinohrad a odrody, ktoré pestuje. V tom tkvie krása francúzskych vín.


Related Posts

Ochutnávka GERONIMO GRILL & BAR. Americké burgre v košickom nákupnom centre?

Ochutnávka GERONIMO GRILL & BAR. Americké burgre v košickom nákupnom centre?

GERONIMO GRILL & BAR patrí k burgrovým stáliciam Košíc. Po dlhej dobe som sa rozhodol opäť navštíviť túto prevádzku a zistiť, čo ponúka nové. Nachádza sa na okraji Košíc v OC Átrium Optima . Jedenie v nákupných centrách nepatrí medzi moje obľúbené, a tak som bol zvedavý, či sa oplatí […]

Soup culture – košický unikát alebo polievka v jedlom pohári

Soup culture – košický unikát alebo polievka v jedlom pohári

Ísť na prechádzku po meste a vziať si polievku take away je, povedzme si  rovno, dobrý biznis plán. Potom si poviete, dá sa to ešte vylepšiť? Dá a veľmi dobre. Napríklad pohárom, ktorý môžete zjesť úplne celý. Presne tento fenomén fast foodu nájdete v prevádzke Soup CULTURE na […]


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *