Prečo TACO AL PASTOR? LEBO…

Prečo TACO AL PASTOR? LEBO…

Asi nastal správny čas napísať vám, čo vlastne celé taco al pastor je.  Aj to je jedným z cieľov nášho prívesu. Robiť akúsi osvetu v mexickom jedle. No…nakoľko sme v Mexiku nikdy neboli, osvietiť musí najprv nás. Prejdime ale k nášmu hlavnému produktu.

TACO AL PASTOR

Existuje nespočetné množstvo príchutí tacos. Viem to, pretože som si prednedávnom kúpil celkom drahú knihu o mexickej kuchyni. Dosť ma prekvapilo, že som v nej našiel aj to naše. Veď do Mexika ho priviezli libanonskí a arabskí prisťahovalci. To sa odrazilo aj na receptúre, ktorá okrem čili papričiek zahŕňa aj korenia z arabských krajín. Tradične sa podáva v kukuričnej placke so salsou, cibuľou  a ananásom. Napriek tomu, že sme chceli zachovať autentické suroviny, museli sme prejsť na pšeničné placky. Bohužiaľ, fakt si nemyslím, že kukuričné sú stvorené pre Slovákov. Napriek tomu ich v ponuke máme ako bezlepkový variant. A mäso? Aj keď mňa osobne najviac láka jahňacie, tradične sa používa bravčové. My sme zvolili kombináciu krkovičky a pliecka. Meno prasiatok, z ktorých mäso jete,  síce nepoviem, no osobne chodím každý deň po čerstvé mäso na naše Taco al Pastor. Inak podľa tohto TACA vznikol aj náš názov. PASTORES môžete preložiť ako pastieri, no my sa omnoho radšej vidíme ako kňazi v našej cirkvi.

Čo všetko v ňom nájdete?

Už po prvých dňoch sme zistili, že ľuďom sa zdá byť cena prehnaná. Prečo sme tak drahí? No jednoducho sme nechceli byť lacní. Už na marinádu potrebujeme suroviny, ktoré náš dodávateľ prináša až z Mexika. Okrem toho naše mäso na vertikálny gril napichávam  rukami, ktorými píšem aj tieto slová. Medzi mexické koreniny patrí napríklad anchiote pastu a rôzne sušené chili. Okrem nich v marináde nájdete ananásový džús, rímsky kmín, oregano. Nebudem tu ale obhajovať cenu. Je na vás, čo a kde si kúpite. A tú cenu sme aj tak upravili.

Aké príchute si môžem vybrať?

Často kladiete aj otázku, čo je dobré. No jednu príchuť sme spravili super a na ostatné sme sa vykašľali. Nie! Príchute sme tvorili tak, aby boli dobré všetky. Ide už len o vaše chuťové preferencie. Napríklad, osviežujúca ananásovo koriandrová salsa doplnená  nakladanou červenou cibuľou. Ale môžete siahnuť na „klasiku“ v podobe kyslého pico de galla. Čo je paradajkovo koriandrová zmes s červenou cibuľou. K nej vám ešte pridáme cremu z kyslej smotany a limetky. Plus nejaký ten šalátik z výhonkov pre objem. Najčastejšie ale siahate po avokádovej pene (možno je to aj avokádový krém), ktorá dopĺňa po novom šalát z výhonkov  a moju obľúbenú majonézu z pečenej kápie. Samozrejme príchute budeme obmieňať. Už teraz pre vás máme pripravené napríklad vegetariánske taco s jemne pikantnou fazuľou, slaným syrom a zelenou cibuľkou. Pribudnúť by čoskoro malo aj nové jedlo.

Nebojte sa pohostiť

Okrem toho všetkého sú tu pre vás 3 omáčky, ktorými si môžete dochutiť svoje taco. Osviežujúce koriandrovo- petržlenové chimichurri, V ňom zacítite červený vínny ocot. Alebo siahnete po pikantnejšej Salsa Verde. V našom prípade ide o fermentované zelené čili s ananásovým pyré. Na záver červená salsa. Salsa Roja, je štiplavejšia paradajková omáčka. Všetky tri sú k dispozícii na pulte spoločne s limetkami na dochutenie. Takže sa nebojte. Nič nie je tak pálivé, aby sme sa z toho neprebrali.

Ak vás ale zaujíma ešte niečo, sme pre vás k dispozícii v našom svätostánku alebo na Facebooku a Instagrame. Tak sa nás nebojte a pokojne sa nás pýtajte. Čo nevieme, to si vymyslíme.