Domáce jaternice – skoro vegetariánska špecialita  

 Domáce jaternice – skoro vegetariánska špecialita  

Dlho som premýšľal  nad tým, či sa s vami budem na tejto stránke  deliť aj o recepty. Dôvodov, prečo nie, bolo hneď niekoľko. Jedným z nich bol fakt, že nerád pripravujem jedlá na fotky. Okrem toho je všeobecne známe, že kuchári sú najlepší zlodeji, takže aj tak väčšina receptov nepochádza z ich hláv. Bolo by však trestuhodné zahodiť  tak jednoduchý obsah. Preto vás chcem privítať pri prvom recepte na domáce jaternice.

Aby som bol úprimný, celý tento článok vznikol vďaka tomu, že môj otec sa po dlhej kariére hasiča vydal za dôchodok. Čakal som, ako dlho bude trvať, kým sa doma začne nudiť. A nič nezabíja človeka viac ako nuda. Po dvoch týždňoch sme v obchode narazili na plničku klobás. Samozrejme, táto ponuka bola veľmi lákavá. Mali by ste vedieť a to, že oco je vyučený kuchár, ktorý pracoval aj ako mäsiar. Preto bolo všetko tak jednoduché. V tejto sérii vám z toho dôvodu častejšie ukážem domácu výrobu mäsových výrobkov, no pozrieme sa aj na jedlá, bez ktorých  si môj život fakt neviem predstaviť. Nezabudnem ani na vegetariánov, no nemyslím si, že bude pre nich táto séria až tak vhodná.

Na jaternice budeme potrebovať:

  • ½ bravčovej hlavy
  • 1/2 kg bravčovej pečene
  • 1/2 kg bravčovej sleziny
  • 2 kg bravčových pľúc
  • 1 kg bravčového pliecka
  • 1 kg bravčového srdca          
  • 1,5 kg bravčového laloka
  • bravčové črevá
  • 1 kg ryže
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 3 cibule
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majoránku
  • nové korenie
  • muškátový orech

Postup:

Na úvod  by som chcel povedať, že v mäsových výrobkoch som stále amatér. No teda v ich príprave. Začali sme ale úplne očakávane tak, že sme si mäso dali variť do osolenej vody(pridať môžete aj celé čierne korenie). Rád by som vám uviedol  aj dobu varenia, no verím, že nie ste na tom tak zle a viete, kedy je mäso uvarené. Takže mäso vyberáme postupne! Samozrejmé je, že vývar nevylievame a neskôr ho pridáme do zmesi, aby ostala vlhká. Následne ho necháme vychladnúť a nahrubo pomelieme.  Do mlynčeka dáme aj cibuľu , ktorú sme si vopred opiekli na tuku. Do vzniknutej zmesi pridáme uvarenú ryžu  a korenie podľa chuti. Zalejeme ohriatou vodou, ktorá nám ostala z varenia. V nej rozmiešame  prelisovaný cesnak a máme hotovo. Teda nie tak celkom. Zmes premiešame v nádobe, my sme vlastne použili detskú vaničku. Naša domácnosť jednoducho nebola pripravená na náš výmysel. Zmes plníme do črievok, ktoré sme predtým namočili a premyli. Z dlhej jaternice ešte zatočením vytvoríme presné porcie, ktoré dáme do vody tesne pod bodom varu. V nej ich necháme cca 30 minút a jaternice máme pripravené na jedenie, alebo mrazenie. Samozrejme, po úspešnom dokončení spievajte(prirodzene našu hymnu) ! Nech sa páči! A pamätajte, že naše heslo v novom roku je: Keď sa neviete rozhodnúť, čo jesť, ja vám s tým pomôžem(snáď lepšie ako starostka Fekišoviec).