V zajatí hranoliek, alebo rýchla ochutnávka v Bramm

V zajatí hranoliek, alebo rýchla ochutnávka v Bramm

Bramm je na košickej scéne už nejaký ten mesiac a ja som bol stále na vážkach. Jednoducho som nevedel, či sa mi ich koncept má páčiť, alebo nie. Jedným z faktorov bol aj fakt, že hranolky sme pripravovali v Smile street food a fakt mám celkom vysoké nároky. A hlavne už viem, ako náročné je pripraviť tak jednoduché jedlo. Aj preto som sa rozhodol pre túto malú ochutnávku.

Nasledujúce hodnotenie jedál je môj osobný postoj. Cieľom  textu  nie je poškodiť podnik, no ani mu robiť reklamu, teda pokiaľ si to nezaslúži  tým, že na stôl donesie jedlo, ktoré fakt za to stojí.

Komu sa to nepáči, nech mi prosím prepáči.

(Poznám aj krajší a vhodnejší rým, ale rozhodol som sa, že na blogu nebudem vulgárny)

Ochutnávka vďaka Folksu?

Všetko začalo, keď sme sa v jeden piatok vybrali najesť do Folks foodtrucku, ktorý bol v tom čase odparkovaný v Prešove. Moja úžasná spoločnosť samozrejme dostala chuť na hranolky, ktoré boli v tom čase už vypredané. A tak sme sa potešili iba trhaným mäskom, šúľancami a aperitívom na zahriatie. Dík Erik. Po návrate domov sme ale obaja vyhladli a tak bola naša cesta do Brammu prirodzená. Hneď na úvod musím povedať, že Bramm má zvláštnu instagramovú komunikáciu. Nakoľko majú prevádzky aj v Košiciach aj v Bratislave, často neviete rozoznať, z ktorého mesta jedlo pochádza. A pletie vás to hlavne pri ich spoluprácach s podnikmi. To je len tak na okraj. Prejdime ale k tomu najdôležitejšiemu –k  jedlu.

V hlavnej úlohe Bramm a hranolky

Práve hranolky tvoria základný kameň prevádzky. A musím povedať, že chuťovo sú naozaj výborné. Napriek tomu, že ich asi nemôžeme považovať za originálne belgické(pretože obe smaženia neprebiehajú na hovädzom tuku). Majú výraznú zemiakovú chuť, no po určitom čase zvädnú a stratia svoju chrumkavosť.  Veľkým plus je , že sa krájajú priamo na prevádzke Sú o čosi väčšie, no vďaka tomu sú plné jemnej zemiakovej kaše(nie naozajstnej zemiakovej kaše). Samotné hranolky si môžete dať s niekoľkými omáčkami. My sme si dali andalúzsku, majonézu a joppie. Majonéza bola príjemne slaná, Joppie mi zas pripomínala curry mayo. A andalúzska? Tá bola fenomenálna, tak, ako vždy. Jemne pikantná chuť, do ktorej sa zamilujete, pre mňa nová verzia Big Mac omáčky. Jediné mínus je, že nejde o omáčky, ktoré sa pripravujú priamo v Bramme. No niekedy môže byť aj kúpená vec chutná a tu máte dokonalý príklad.

Rybka a hranolky po slovensky

Áno, tie Fish&Chips, ktoré by chcel mať každý podnik v Košiciach. No jednoduché jedlá na prvý pohľad  môžu byť veľmi náročné na prípravu. Aby som to zhrnul. Mám pocit, že jedlá v Bramm sú iba doplnkom hranoliek. Čo je na jednej strane super, no je škoda nevyužiť potenciál . O hranolkách som vám už povedal asi dosť. Rybka bola vypražená, no celok nepripomínal tresku v cestíčku. Skôr išlo o akýsi obal, ktorý bol síce krásne chrumkavý, no u mňa kazil podstatu fish&chips. Bola to klasická slovenská prerábka. No aby som Bramm nekrivdil, tak išlo o veľmi chutnú prerábku, len tomu chýbala autentickosť.  Tú nespravila ani hrubá soľ a jablčný ocot. Osobne by som volil radšej nálev z nakladaných cibuliek, no to sú už moje chuťové preferencie. Aby som to zhrnul, nebudem sa tváriť, že som odborník na toto jedlo, chutilo mi, no nazval by som ho o niečo inak. Nerobil by som z neho originál  a všetko by bolo fajn. A dal by som si ho znova? Určite áno.

Burger po československy

Aj tak by sa dala nazvať verzia burgru, ktorý si dala vegetariánska spoločnosť, alias moja bezmäsitá polovička. Išlo o syrový burger, no v podstate  to bol vyprážaný syr v žemli. Jedlo, ktoré som naposledy jedlol v Prahe počas Tattoo Covention a stálo 20kč. Predtým som ho ešte ochutnal na košickom blšáku. A vždy mi chutilo, dokonalé jedlo pre opilcov v piatok večer, keď pijete už od tretej a o ôsmej večer sa ešte hanbíte ísť na opilecké menu do Ćertovho dvora. Inak ale jedlo, ktoré má zmysel iba v dvoch krajinách so spoločnou históriou. Samotná syrová placka bola viac kašovitá, a ja by som tak chcel, aby sa ten syr ťahal, ako všetky kauzy slovenských politikov. Musím však povedať, že v burgroch sa už vyznám o niečo viac(napriek tomu, že milujem mekáč). Za posledný rok som ich pripravil určite viac ako tisíc, a burgre v Bramm nepovažujem za burger. Je to akési doplnkové jedlo, ktoré zjete, no nezanechá vo vás zážitok. Práve tu je veľká podobnosť s mekáčom, ide o jedlo bez duše. Tú tam jednoducho nemôžete vtesnať, aj keď vám samotný pokrm chutí. Aspoň vynikli hranolky.

Aký bude rozsudok?

Hranolky má Bramm vážžne skvelé a oplatí sa na ne ísť pri každej príležitosti. Ak ste hladní, kľudne si dajte aj niečo z ich ponuky. No asi by som tam nešiel len kvôli ostatným jedlám. Aj keď v minulosti ma veľmi potešili hranolky s líčkami, na ktoré som práve dostal chuť. Koncept zaujímavý, asi aj úspešný. No podľa instagramu mám pocit, že viac zameraný na Bratislavu. Na záver musím pochváliť personál, ktorého správanie bol skutočný zážitok. Príjemné, milé a hlavne profesionálne. Keď sme začali jedlá fotiť(na všetky zariadenia sveta), necítili sa nepríjemne. Naopak,  pýtali  sa a chceli nám vo všetkom vyhovieť. Tak by to malo vyzerať všade a už len preto budem Bramm navštevovať častejšie.